Skip to content
NEW COLLECTION!
NEW COLLECTION!

Krig i Ukraina

Hur kan företag tänka kring sina insatser?

Det är svårt att undgå att det pågår ett krig i vår närhet just nu. Även vi som driver företag och håller igång verksamheter är i grunden människor, som påverkas på djupet av allt det hemska som sker i Ukraina. Det går inte att låtsas som ingenting när människor hamnar på flykt eller dör, deras hem förstörda och deras liv ockuperade. Samtidigt är det lätt att känna sig handfallen. Vad kan vi göra för att hjälpa till? Hur kan mindre företag och privatpersoner stötta människor i Ukraina och på flykt därifrån?

Fredrik Hallstensson - en eldsjäl i medmänsklighet

Vi på W.A.S.A. Wireless har själv suttit med de här frågorna och funderat hur vi bäst kan hjälpa på ett meningsfullt sätt. Som tur är har vi kontakt med en av Sveriges kanske mest engagerade eldsjälar, Fredrik Hallstensson. Fredrik, som fram tills nyligen var utbildningsansvarig på ELON Group och tidigare hållit höga poster inom svenskt näringsliv, har länge varit engagerad inom välgörenhetsprojekt. För närvarande har han temporärt lämnat arbetslivet för att helt kunna fokusera på att organisera och genomföra donationsprojekt av förnödenheter till Ukraina.

 - Det gör ont i oss för att vi är människor, säger Fredrik. Det är någon slags ovillkorlig kärlek mellan människor som gör att vi vill hjälpa till och ge.

3 tips för maximal genomslagskraft vid donationer

I samtal med Fredrik blir det tydligt att det finns vissa utgångspunkter som kan göra donationer och välgörenhet mer kraftfulla än andra.
 
1. Ska man ge pengar till en stor organisation eller mindre verksamhet?

När man skänker pengar vill man veta var de går och att de används på rätt sätt. Det kan hända att man står i valet och kvalet mellan de stora organisationerna och mindre, lokala initiativ.

 - Fördelen med mindre initiativ är ju att man ofta kan se konkret vad som händer, menar Fredrik, som själv drivit ett initiativ att utrusta ambulanser med medicinska förnödenheter och köra ner till Ukraina. Men det är också viktigt att vara transparent, folk måste se att man faktiskt gör något med pengarna.

 Historiskt sett är organisationer 90-konton populär att skänka till, då det finns kontroller som ser till att pengarna används till sina uttalade syften. Samtidigt är kravet att minst 75% av intäkterna ska gå direkt till hjälpinsatser - och resterande 25% kan bli rätt stora summor. Välj organisationer med lägre administrations-svinn och där du kan specificera var pengarna ska gå. Exempelvis UNCHR, FNs flyktingorgan, lyckas dirigera 96% av skänkta pengar direkt till insatser. Vid donationer till exempelvis Röda Korset, SOS Barnbyar och UNICEF kan man öronmärka pengarna till just Ukraina.

2. Gör det konkret

Det svåra med att skänka en klumpsumma pengar är ofta att man inte vet vad det ger eller innebär i verkligheten. Då kan det vara bättre att skänka pengar till något konkret. När Fredrik, tillsammans med Frank Olofsson och Filippus-stiftelsen, först började samla in pengar till en ambulans fick de ett otroligt gensvar.

 - Fler och fler ville vara med och hjälpa, från privatpersoner till större företag. Till och med landstinget i Region Västernorrland gick in och ville bidra, berättar Fredrik.

Till dags datum har de samlat ihop tillräckligt med pengar för tre ambulanser. ( Sedan vi pratade med Fredrik första gången så har Region Jämtland & Härjedalen skänkt tre ambulanser, även en brandbil är på gång just nu )Genom Instagramkontot Ambulance for Ukraine kan man följa organisationens arbete och leveranserna vid gränsen. Flera gosedjur får också följa med på resan: även brustna hjärtan behöver plåster och trygghet.

På W.A.S.A. Wireless har vi valt att öronmärka pengar specifikt till mat genom Stiftelsen Filippus. På så sätt blir det lättare för oss att förstå var pengarna går och vilken effekt de har. Det är lättare att ignorera ett krig eller humanitär katastrof när man känner sig bortkopplad från det som sker eller att bara Swisha pengar och sedan inte tänka på det mer. Genom att tänka på att människor behöver mat eller att barn behöver omsorg och trygghet kan vi hålla i den mänskliga tråden.

3. Tankar om att skänka på plats eller av sitt eget

När det kommer flyktingar till ens hemstad är det inte ovanligt att det går lite snett när folk vill hjälpa till och dela med sig. Grundtanken är god, men det blir lätt att folk vill ge av det de har i stället för det som behövs. Ofta slutar det i att organisationer och anläggningar får ta emot otaliga kassar med begagnade kläder när det egentligen är något annat som behövs.

Det här blir oftast merarbete för hjälporganisationerna som inte har möjlighet att ta emot och sortera allt som kommer in. Det bästa du kan göra då är att först kolla vad organisationerna behöver. Ofta handlar det om hygienartiklar, blöjor, och specifika klädesplagg. Att skänka pengar är ett alternativ som alltid fungerar.  

Det är viktigare att välja än att stå handfallen 

I vårt samtal med Fredrik blir det tydligt att han verkligen brinner för att engagera sig i detta och att på ett konkret sätt bidra med hjälp på de sätt han kan. Hans energi smittar av sig och det är lätt att förstå hur han entusiasmerat så många att bidra till hjälpen.

 - Det måste finnas respekt och en heder, menar Fredrik. Jag tänker ofta, tänk om det hade varit tvärtom. Det där hade lika gärna kunnat vara jag.

 Samtidigt är det inte alla företag som har möjlighet att driva välgörenheten på den nivån. Då är det bra att ha en plan - antingen genom att skänka pengar till en stor organisation man tror på, eller genom att bidra till en mindre hjälporganisation där man verkligen kan se effekten.

 - Om folk donerar pengar måste man kunna redovisa till 100% var det tar vägen, upprepar Fredrik. Det får inte finnas någon tveksamhet om någonting. Just därför har vi det här Instagramkontot också så att man kan följa vad vi gör så att vi kan säga, det är hit era pengar går.  

Även bakom företag finns det människor

Annbritt Lindberg, VD på W.A.S.A. Wireless, har länge följt Fredriks arbete för att göra världen lite bättre och håller med om hans inställning.

 - Jag har alltid beundrat Fredriks inställning och att han är en sån som ger, säger hon. Det är hans livsstil. I grunden är allt vi gör, även i vår verksamhet, för att hjälpa människor. Då blir det viktigt att ställa de stora frågorna. Vad är våra värderingar som människor? Hur kan de värderingarna styra vårt arbete inom företaget?

 Det går också att ta fasta på just hur er expertis kan hjälpa andra.

 - Alla företag sitter på specifik kunskap och möjligheter. Hur kan de hjälpa? Jag hörde nyligen om en frisör här i staden som ger gratis hårklippningar till nyanlända flyktingar. Även sådant kan vara en stor hjälp och en möjlighet att göra mänskligt det som annars är så omänskligt. Det är ju här i mötet vi kan förstå vad det faktiskt handlar om.

Organisationer att bidra till

Kriget är långt från slut och många människor kommer även fortsättningsvis behöva hjälp utifrån. Nedan är några organisationer som jobbar direkt mot Ukraina just nu och levererar förnödenheter till människor som behöver det.

•  Stiftelsen Ukrainahjälpen Filippus har levererat förnödenheter till Ukraina sedan 1992 och samarbetar med Fredrik Hallstenssons projekt för ambulansleveranser
        • Ambulance for Ukraine 2022 Instagramkontot där man kan följa insamlingar och arbetet med ambulansleveranser till Ukraina

•  OperationAid levererar förnödhetenheter på plats i Ukraina och Polen samt hjälper till med flyktingtransport till Sverige

Compare products

{"one"=>"Select 2 or 3 items to compare", "other"=>"{{ count }} of 3 items selected"}

Select first item to compare

Select second item to compare

Select third item to compare

Compare